ENDÜSTRİYEL BOYA VE TİNERLER YANICI VE PARLAYICIDIRLAR!..
Bazı sanayi boyaları bir seneden bile fazla stoklanabilirken diğer bazı özel boyalar 1-2 ay gibi kısa bir sürede bozunmaya uğrayabilirler.
“Yüksek korozyona uygun boyalar” ağırlıkça katıları yüksek olduğu için ayın belirli günlerinde karıştırılmaları da çok önemlidir.
Endüstriyel boyaların depolanması diğer mamül ve yarı mamül ürünlerin depo raf sistemlerinin dışında yanıcı ve parlayıcı özellikleri de dikkate alınarak çok daha fazla özen gösterilmesi gereken bir kullanım ve “depo yönetim sistemi” gerektirir.
Özellikle sanayi boya üreticilerinin sıklıkla karşılaştığı ve ciddi ekonomik kayıpların yaşandığı gerek endüstriyel boya bayilerinin ya da boya distribütörlerinin ve gerekse de kullanıcılarının sık karşılaştığı boya bozulmaları, yani boyanın kullanılamaz hale gelmesi durumu, endüstriyel boya uygulayıcılarının da sıklıkla karşılaştığı bir durumdur.
Endüstriyel boya üreticileri tarafından üretilen ve sanayinin yoğun kullanımına sunulan; gerek tek (1K) gerek iki kompanentli (2 K), 2+1, 3+1, 4+1, 5+1, 7+1, 10+1 gibi farklı karışım oranlarında kullanılan epoksi boyalar, akrilik boyalar, poliüretan boyalar ve gerekse de rapid boyalar, selülozik boyalar, sentetik boyalar, su bazlı boyalar, high solid (yüksek katılı) boyalar, ısıya dayanıklı, yangın sönümleyici boyalar, yangın geciktirici boyalar kullanıcılar için hangi hammaddelerden üretildiği mutlaka göz önüne alınmalı, reçete içeriğine, “son kullanma tarihine” göre de bir ayrıma tabi tutulmalıdır.
Endüstriyel boya üreticileri; ürünle birlikte MSDS (ürün güvenlik bilgi formu) TDS (kullanım bilgi formu) kullanım, transport koşulları, stoklama kuralları ve son kullanma bilgilerini de içeren formları, ürünle birlikte sevk etmeli; depo sorumlusu önerilen depolama kurallarına uygun depolamalıdır.
Örneğin bir sanayi boyası ürünü olarak kullanılan katran emaye astar, NŞA uzun kullanım ömrüne sahipken, bir başka astar tipi olan çok daha kısa bir süre içinde kullanılamaz veya kullanım halinde “kalite sıkıntısına” neden olabilir.
Aynı şekilde sanayi boyaları transferini sağlayan ve boyanın inceltilmesinde çok yüksek miktarlarda kullanılan: epoksi tiner, akrilik tiner, rapid tiner, selülozik tiner, sentetik tiner ya da, poliüretan tiner “endüstriyel tiner” olarak ticari anlamda isimlendirilen ürünler hammadde olarak toluen vb. solventler yanıcı, parlayıcı özellikler ihtiva eder. Bu ürünlerin stoklanması, depolanması çok dikkat ve ciddi özen gerektirir.
Endüstriyel tiner üreticileri; tiner ile birlikte MSDS (ürün güvenlik bilgi formu) TDS (kullanım bilgi formu) kullanım, transport koşulları, stoklama kuralları ve son kullanma bilgilerini de içeren formları tinerlerle birlikte sevk etmeli depo sorumlusu önerilen “depolama kurallarına” uygun depolamalıdır.
Ortam sıcaklığı, direk güneşe maruz kalma gibi haller ki özellikle “su bazlı endüstriyel boyalar” çok daha fazla kimyasal bozunmalara yol açar.
Endüstriyel boyalar kapalı ve güvenli bir ortamda muhafaza edilmeli ve iyi tasarlanmış havalandırma koşulları oluşturulmalıdır.
Genellikle boya kullanıcılarının bir çok farklı renkte ve bir çok farklı içerikte, onlarca teneke tiner ve onlarca kova boya stokladığını pratik tecrübelerimizle gözlemliyoruz. Bu yerlerde zamanla en büyük sıkıntı “aranılan boyanın” nerede ve hangisi olduğudur. Uygun ve dikkatli yerleştirme yapılmadığı için aranılan boya ya bitmiş ya etiketi sökülmüş veya silinerek okunamaz haldedir.
Uygun etiket kullanımı sağlanamıyorsa işletme zaman zaman kendi oluşturduğu etiketlerle “yenileme ve kontrol” sağlamalıdır.
Endüstriyel boyaların karıştırılması veya kullanımı sonrasında kapağının “sıkıca kapalı” tutulmasına özen gösterilmelidir.
Kapağı açık kalan boya solvent ve çözücü buharlaşmasına maruz kalacağı için çok kısa sürede bozunur.
Aynı zamanda sanayi boyaları üretim reçetelerinin ve beklentiyi (korozyon) karşılamanın gereği açıkta kaldıkları süre boyunca “havadaki bağıl nem ve oksijenle” reaksiyona girerek kabuklaşırlar.
Kullanıldıktan sonra ambalajında yarım kalan boyalar büyük ambalajda kapağı kapatılsa bile içerisinde kalan oksijenle reaksiyona gireceği gerçeği göz önüne alınarak; daha küçük ambalajlarda muhafaza edilmesine özen gösterilmelidir. Ayrıca sanayi boyaları “karıştırma” işlemine tabi tutulurken kendi ambalajı içerisinde karıştırılmasına dikkat edilmelidir.