“Ürettiğimiz mamule neden boya uygulamak zorundayız?.”
Bu “görünüşte çok basit” olan soruya vereceğimiz rasyonel cevap; bizi boyanın ekonomisinden, kalitesine kadar önce Türkiye’de, sonra dünyadaki rakiplerinizden “yüksek korozyon direnciyle” birlikte, darbe dayanımından, estetik görünüme kadar, “üst sınıf bir kalite” beklentisine götürüyor ve başarılı bir şekilde farklılaştırıyorsa; “neden endüstriyel boya kullanmak zorunda olduğumuzun” cevabını da almış oluruz.
atın alma sürecinde; sanayi boya fiyatları incelenirken veya teklif alınırken diyelim ki: masanızda bir çok boya sistemiyle ilgili fiyat var: akrilik boya fiyatları, epoksi boya fiyatları, poliüretan boya fiyatları, yanmaz boya fiyatları, su bazlı, high solid (yüksek katılı) ya da sentetik boya, özel endüstriyel boyalar, endüstriyel tinerler tüm bu sistemlerin seçiminde ve uygulama teknikleri konusunda kime güvenirsiniz?.
Bir takım nitelik farklılıkları gösterse de; aşağı yukarı tüm dünyada boya seçiminin “analitik bir birikime, yoruma, tecrübeye” ihtiyaç duyduğu, bu ihtiyacın müşteri beklentileriyle daha doğrusu, etki eden toplam beklentilerle doğru orantılı olduğu yadsınamaz bir gerçekliktir.
m² yüzeyin boyanması için kaç lira harcıyorsunuz?
Yukarıda ki soruyu eleman maliyetlerinizden ayırmamalısınız. Yani kaç personelle, ne kadar sürede ve ne kadar m² veya kaç adet yüzeyin boyanması sağlanabiliyor.
Bir kerede örtmesi gereken bir sanayi boyası yerine, üç kez üzerinden geçerek mi boya uyguluyorsunuz ve sizce bunun da bir maliyeti yok mu?
Boya astarı, boya uygulamalar için çok önemlidir, son kat boyanın uygulanabilmesi için de öncelikle astarın kuruması gerekir; astarın kuruması için ne kadar bekliyorsunuz? Bu bekleyişin de bir maliyet olduğu asla göz ardı edilmemelidir.
Rötuş pahalı; hele hele boya rötuşu çok çok daha pahalıdır!..
Boya hatalarından red yediniz ve boya kaynaklı hurdanız var mı?
Gerçekten astar uygulamak zorunda mısınız?
Yoksa tek bir boyayla hem astar, hem de son kat boya uygulaması yapabilir misiniz?
Endüstriyel boya fiyatları değişkenlik gösterse de , sanayinin yüksek standartlarına, beklentilerine cevap vermesi gerekiyorsa, bir bedelinin olacağı gerçeği akıllardan çıkmamalıdır.
Birbirinden çok farklı sanayi boyaları fiyatları ile karşılaşıyorsak bunun nedenini sadece kalite de aramak gerçekçi bir akıl yürütme değildir.
Endüstriyel boya kullanıcısı gerçekten ne istediğinin bilincinde davranıyor ve boya uygulama amacının kendi müşterinin beklentilerine karşılık gelmesini bekliyorsa, burada rakiplerinin eşdeğer bir ürününün pazar fiyatını ve kalitesini de aynı zamanda iyi analiz ediyor olması gerekir.
“Rekabetçi olmayan bir fiyatla rekabet, gerçekçi bir hedef değildir.”
Unutmayın kalite müşterinin istediğidir.
Ne fazlası, ne de eksiği sunulmalıdır.
Burada ideal oran: fiyat/ kalite endeksiyle belirlenmelidir.
Buysa ancak güven duyduğunuz bir örneğin epoksi boya üreticisi- bayisi, akrilik boya üreticisi-bayisi ya da poliüretan boya üreticisi- bayisinin uzman görüşü, samimi desteği, bilgisi ve danışmanlığı alınarak sağlanabilir.
Sanayi boya fiyatları incelenirken veya teklif alınırken, diyelim ki akrilik boya fiyatları, epoksi boya fiyatları, poliüretan boya fiyatları, yanmaz boya fiyatları, su bazlı, high solid (yüksek katılı) ya da sentetik boya fiyatlarını araştırıyorsunuz: doğru olan TL/KG ya da teneke, ambalaj fiyatlarının araştırılması değil (piyasada klasik bir sorudur “tenekesi kaç para”) “; önemli ve reel olan ürünün kalitesinin ölçülebilir ve 1 m² yüzey için harcayacağınız rakamın paranın, ne olduğu çok daha önemlidir.
Yani satın almasını gerçekleştireceğiniz endüstriyel (akrilik, poliüretan, sentetik, rapid, epoksi) boya fiyatı TL/KG cinsinden değil 1 m² yüzey için harcayacağınız rakamın, istediğiniz kalite spektlerine, gerek fiziksel ve gerekse de kimyasal değerlerine uygun olmasıyla mümkündür.