Satın almayı düşündüğünüz “ucuz tiner” ya boya kalitenizi yarı yarıya düşürüyor, uygulama sıkıntısı yaşatıyor, içerdiği “metanol” ile iş ve işçi sağlığı açısından çalışanlarınızı ve sizi ciddi anlamda tehdit ediyorsa?.
Metanol riskine maruz kalan bir işletme de, yalnızca “boyahanelerin ve çalışanlarının mı” risk altında olduğunu düşünüyorsunuz?.
Metanolün buharlaşmasıyla birlikte, “koku alışkanlığı” dediğimiz durumu yaşar ve yavaş yavaş o kokuya duyarlılığınızın azalacağını sakın unutmayın ki, bir süre sonra farkında olmadan metanole az ya da çok maruz kalacaksınızdır. Sağlığın sürekliliği düşünüldüğünde; en maliyetli ve asla geri döndürülemez ve hatta organ kaybına neden olacak denli büyük bir risktir.
Diyelim ki: selülozik tiner fiyatları, endüstriyel tiner fiyatları, epoksi tiner fiyatları, akrilik tiner fiyatları veya poliüretan tiner fiyatları araştırıyorsunuz.
Metanolün zararlarını da mutlaka araştırmalısınız.
Kalitesiz ama ucuz tiner ile kaliteli ama pahalı tiner arasında uçurumlar olmadığını ve artık neredeyse tüm dünyada ve elbette Türkiye’de de kullanımı yasaklanan solventler ki en zararlılarından birisi metanoldür; “Türkiye’de halen yasak da olsa kullanıldığını” ne yazık ki saha da gözlemliyoruz.
Elbette rekabetçi fiyatlarla ürünlerimizi pazara sunmalıyız. Bununsa en önemli ayaklarından ilki, “girdi maliyetlerinizdir.”
Prosese etki eden parametrelerden ilki satın aldığınız sanayi boyasını tanımanızdır.
Boya satın almasıysa; satın alma departmanlarının başını ağrıtan konuların en başında gelir.
Çok risklidir?
Görece (lira/kilogram- teneke/lira) kıyaslanması en kolay olanıdır.
“Boyacıyı ikna ettiniz” diyelim, karar vericilere sunumu en zor olan konudur.
Mevcut satın alınan akrilik boya fiyatı, epoksi boya fiyatı, poliüretan boya fiyatı veya rapid boya fiyatı ile denemelerinizin sonunda satın almanın çok daha ekonomik olduğunu düşündüğünüz epoksi boya fiyatı ile arasında fiyat farkı var ve önermeyi düşündüğünüz epoksi boya fiyatı yüksekse?
O zaman ölçülebilir bir takım ürün giriş kontrol sistemine ihtiyacınız var demektir.
Endüstriyel boya satın alma spektleriniz var mı?
Olmalı!..
Bu spektler uluslararası bir takım normlarla oluşturulmuş durumdadır ve evet bazılarının test edilebilmesi için özel ekipmanlar kullanılmalıdır. Ama sizin için basit bir “boya giriş kontrol- analiz” sistemi kurulabilir.
Eğer basit bir giriş kontrol- analiz sistemi uygulanabilir ve şahit numuneler dahil, kolay uygulamalarla denetim kurulursa endüstriyel boya üreticisinin kendi yaptığı kontrollerle karşılaştırma olanağı sağlanabilir.
Bu sanayi boyası üreticisinin de daha hassas davranmasını sağlayacağı gibi “belgelendirme, ürün standardizasyonu ve izlenebilirlik” gibi sistemin çalıştırılmasına da olanak sağlayacaktır.
Ayrıca istenirse kolayca ulaşılabildiği gibi bu uluslararası standartlar endüstriyel boya üreticisinden de talep edilebilinir.
Kısaltılmışı ASTM, DIN, ISO, TSE olan bu gibi testleri incelemekte son derece faydalı olacaktır.
Basit bir giriş kontrol sisteminde gözle kontrol gibi viskozite tayini ve yoğunluk gibi testler ve basit bir plaka testiyle de örtücülüğü ve kuruma hızı kontrol edilebilir.
Sanayi boyaları üreticilerinin piyasaya sunduğu gerek tek (1K) gerek iki kompanentli (2 K), 2+1, 3+1, 4+1, 5+1, 7+1, 10+1 gibi farklı karışım oranlarında kullanılan epoksi boyalar, akrilik boyalar, poliüretan boyalar ve gerekse de rapid boyalar, selülozik boyalar, sentetik boyalar, su bazlı boyalar, high solid (yüksek katılı) boyalar, ısıya dayanıklı, yangın sönümleyici boyalar, yangın geciktirici, özel boyalar gibi değişik formülasyon ve fiyatlarda ürünler seçebilirsiniz.
Eğer bazı testleri yapamıyor ve kontrollerini sağlayamıyorsanız: kullandığınız selülozik tiner fiyatı, endüstriyel tiner fiyatı, epoksi tiner fiyatı, akrilik tiner fiyatı veya poliüretan tiner fiyatı epoksi boya fiyatı, akrilik boya fiyatı, rapid boya fiyatı kilogram olarak ucuz ama kullanım miktarı çok yüksek olacağından sizin için gerçekten çok daha pahalı olabilir.