Boya mühendisliği ve teknolojileri anlamında “dünyada ki gelişmeleri takip eden”, müşteri beklentilerine doğru cevap verebilen; standart boya kalitesine sahip, ürünle birlikte firmaya teknik destek de sağlama beceri ve yeteneğine ulaşmış ve elbette ekonomik, “endüstriyel boya ve sanayi boyaları” üreticisi seçimine sıra geldi mi?.
Siz bu görüşmelerden önce, aşağıda ki soruları cevaplamalısınız.
Boyadan beklediğiniz korozyon ömrü(tuzlu sis değerleri)
Darbe, tutunma ve konik bükme dayanımı
Boyanın rengi “RAL” karşılığı,
Ürünün DKP mi, galvanizli sac mı Vb. ne olacağı
Boya öncesi yüzey işlemin nasıl gerçekleşeceği,
Uygulamanın nasıl yapılacağı: rulo ile mi, basınçlı püskürtme sistemiyle mi?
Projenizin toplam büyüklüğü, hedeflenen günlük, haftalık, aylık, yıllık önümüzde ki on yıllarda ki üretim adetlerinizin ne olacağı..
Ve tabi hedef boya maliyetinizin ne olacağı?.. gibi sorulara cevap bulunması gerekir.
Bu sorulara verilecek cevapların ardından, sanayi boya üreticisi olan firmalarla kurulacak kontak, sizin boyadan beklentilerinizin ne olduğu, tam olarak anlatılması ortak bir biçimde sürecin farklı alternatiflerle birlikte yürütülmesine olanak sağlayabileceği gibi, “öngörülemeyen risklerin” daha iş başlangıcından önce ortaya çıkmasını sağlayacağı için de, zaman kaybı gibi ihtimalleri de azaltacağından en sağlıklı yöntem olacaktır.
Tüm bunlarla birlikte; bir endüstriyel boyadan, ürününüz/mamülünüz için beklenen ve istenen kalitenin elde edilmesi, yalnızca “kaliteli sanayi boyası” satın alınmasıyla mümkün değildir.
Boya uygulaması yapılacak materyaller ana başlıklarıyla şunlardır:
Ağırlıkla metal yüzeyler olmakla birlikte, plastik malzemeler, cam, ahşap ve beton en sık kullanılanlardır.
Endüstriyel boya seçimi nasıl olmalıdır?..
Sizin için en doğru olan epoksi boya sistemleri mi? yoksa akrilik boya, poliüretan boya, rapid boya, selülozik boya, sentetik boya, su bazlı boya, high solid (yüksek katılı) boya, yanmaz boya, ısıya dayanıklı boya, yangın sönümleyici boya, yangın geciktirici boya, ya da çok özel nitelikli özel bir boya sistemleri mi?
Birde hangi sistemi belirlerseniz belirleyin; o sistemin tinerini kullanmaya özellikle dikkat edin.
- Epoksi boya- epoksi tinerle,
- Akrilik boya- akrilik tinerle,
- Poliüretan boya- poliüretan tinerle,
- Rapid boya- selülozik tinerle,
- Sentetik boya- sentetik tinerle inceltilmelidir.
Aksi durumda, boya kalitenizden istediğiniz verimi alabilmeniz mümkün değildir.
Boya seçiminden, tiner seçimine kadar konunun ne denli olduğu önemli olduğu ortadayken “biz 40 yıldır bu işi yapıyoruz” diye sakın tek başınıza karar vermeyin!.
Hele hele “benim boya ustam ‘en iyisini bilir’ diyorsanız!..” Size söylenebilecek çok sözümüz yok.
Boya teknolojilerinin her geçen gün geliştiğini, yeni hammaddelerle çok daha çevreci, ekonomik ve kaliteli boyaların üretildiğini göz ardı etmeyin.
Boyasını satın aldığınız ya da alacağınız “Endüstriyel boya üreticinizle” birlikte, hem ekonomik, hem de “müşteri beklentilerinizi” karşılayacak kalite standardında bir endüstriyel sanayi boyası sisteminde risklerinizi paylaşarak, ortak bir karar verin.
Boya öncesi yüzey işlemler:
Boya sektörü literatüründe: “Yüzey hazırlama” olarak da isimlendirilen yöntemler, üretim aşaması tamamlanmış ürünlerin boya uygulamasından önce mutlaka çok dikkatli bir şekilde yapılması gereken işlemler için kullanılan ortak bir terminolojidir.
Boya ile boyanan yüzey arasında kalabilecek her türlü pas, çeşitli yağlar ve yağlara bağlı polimerleşmiş kirlilikler, grafitleşme, tufal vb. kalıntılar boya yapışma ve tutunurluluk performansını çok ciddi oranlarda düşürerek boya verimini azaltır.
Doğru uygulanmış, önemsenmiş bir boya öncesi yüzey işlemle birlikte sanayi boyasının (epoksi akrilik poliüretan rapid selülozik sentetik su bazlı boya, high solid (yüksek katılı) ısıya dayanıklı, yangın sönümleyici yangın geciktirici boyalar) yüzeye tutunma katsayısının artmasıyla birlikte boyanın örtücülüğü, estetik görünümü de mükemmelleşecektir.
Metal yüzeyin boyadan önce hangi yöntemlerle temizleneceği ve boyanacak yüzeyin temizlik derecesi SSPC ve SIS tarafından standardize edilmiştir.