Gerçekten de ihtiyacınız seçtiğiniz boya mıdır?..
Diyelim ki; “ucuz akrilik boya fiyatı” ya da “epoksi boya fiyatı” araştırıyorsunuz:
En ucuz boya mı en ucuzdur?..
Ya da diyelim ki; “kaliteli sentetik boya fiyatı” veya “poliüretan boya fiyatı” araştırıyorsunuz:
En pahalı boya mı en kalitelisidir?..
Mesela; “ekonomik selülozik tiner fiyatı” veya “ekonomik endüstriyel tiner fiyatı” veya da “ekonomik epoksi tiner fiyatı” araştırıp, satın almak istiyorsunuz:
“Ekonomik selülozik tiner” diye (TL/KG.)satın aldığınız veya da alacağınız “akrilik tiner fiyatı”, “sentetik tiner fiyatı”, “rapid tiner fiyatı” gerçekten ekonomik mi?..
Gerçekten boya konusunda bir uzmanlığınız yoksa; ya da bir uzman boya tedarikçiniz sizi “gerçek ihtiyacınıza” yönlendirmiyorsa, bu sorulara doğru cevap verebilmeniz mümkün değildir.
Boya konusuna profesyonelce yaklaşmalı; satın alma süreçleriyle birlikte ürün giriş, kalite kontrol sistemini uygulamalı, sektörü incelemeli ve literatürü takip etmelisiniz.
Yüksek birikim, teknoloji, know how, mühendislik, uzmanlık, background ve yöneticilik erdemi gerektiren çok önemli sektörlerde, dünya çapında ya da ulusal anlamda üretim yapan bir fabrikada patron ya da farklı düzeylerde yönetici olabilirsiniz ve bu başarınızın tesadüf olmadığını ve bir “uzmanlık gerektirdiğini” elbette tecrübelerinizle bilirsiniz ve bunları profesyonel anlamda çok önemsersiniz.
İyi ama yüzlerce, binlerce- milyonlarca lira harcayıp, son şekline kavuşturduğunuz ve artık tüm operasyonlardan sonra en pahalı hale gelmiş ürününüzün “korozyon, yapışma, darbe direncini” biliyor ve periyodik olarak kontrol ediyor musunuz?.
Ve dahası ürününüzün kalitesi görseline yansıyor ve boyanızın kalitesine göre yeni pazarlar buluyor, fiyatlanıyor ve “o boya” sizin firmanızın geleceğinizi belirliyorsa?..
Tarım sektöründen, otomotiv endüstrisine kadar bir çok sektörde “o firmanın ürünü çabuk paslanıyor” diye işini bırakmak zorunda kalan hatta sektör değiştiren ne kadar firma tanıyorsunuz?.
Boya uygulaması; çalıştırılması gereken personeli (boyacısı), cihaz ve ekipmanlarıyla, “boya öncesi yüzey işlem” uygulamalarıyla birlikte değerlendirildiğinde “özel proses” diye nitelendirilen prosesleri oluşturur, özel proses diye diğer operasyonlardan ayrılır çünkü gerçekten “uzmanlaşma gerektiren” bir konudur.
Boya uygulaması yapmak zorunda olan firmalar “boyahane işletmemizden uzak olsun” diye o işi fason boyacıya vermemişse ve özellikle Avrupa’ya da ihracat yapıyorsa; o Avrupalı firma tarafından zaman zaman denetlemelere maruz kalır.
Denetlemelerdeyse, denetçiler özellikle boyahanelerden uzak tutulmaya çalışılır. Oysa denetçiler bilir ki; “boyahaneden tam not alan firmaların diğer operasyonlarına çok fazla dikkat edilmez” çünkü onlar için boyahanelerinde uygun boya sistemini kurabilen firmalar ya da o departmana özen gösteren firmaların ürettikleri ürünlerde zaten diğer teknik sorunlar çözülmüş ve o firma “mükemmelleşmek” için “özel proseslere” odaklanmıştır.
Peki sizin işletmeniz?..
Boya ihtiyacını aşağıda sistemlerden hangisiyle karşılıyor:
Epoksi boyalar, akrilik boyalar, poliüretan boyalar , rapid boyalar, selülozik boyalar, sentetik boyalar, su bazlı boyalar, high solid (yüksek katılı) boyalar, ısıya dayanıklı, yangın sönümleyici boyalar, yangın geciktirici, özel boyalar vb. iyi ama gerçek ihtiyacınızı hangi parametreye göre belirliyorsunuz?.