Epoksi
Bir sanayi boyası olarak formüllenen epoksi boyalar, sanayi boyalarının termosetler ailesinde yer alan yapıştırıcı kimyasal reçinedir.
Üç ana hammaddeden söz etmek mümkündür.
A- Suya üstün bir mukavemet gösterir.
B- Bir çok güçlü aside dayanıklıdır.
C- Yüksek alkali kimyasallara dirençlidir.
D- Güçlü bir atomik bağ yapısı olduğundan zamanla özelliğini yitirmez.
Mermerimsi ürünlerde oluşabilecek çatlaklara dolgu yapıldığında yapıştırıcı özelliği sayesinde birbirlerinden ayrılan kısımları birbirine bağlar ve oluşan ve oluşacak olan gerilmeleri önler.
Sanayi boyaları üreticileri açısından yüzey kaplama ürünü anlamında boya veya astar olarak yoğun bir biçimde kullanılır.
Kullanım alanları göz önüne alındığında ağırlıkla iki karışımlı epoksiler tercih edilmektedir.
Termoset plastiklerin genel özelliği olan sıvı halden katı hale geçişinin ardından 7-15 gün içerisinde tam sertliğe ulaşır.
Sanayi boyası üreticileri tarafından gemi sanayine yüksek miktarlarda üretim yapılır.
Yüksek teknolojik boyalarda uzay ve havacılık ve sektöründe de çok kullanılır.
Mimari uygulamalar için de yoğun olarak tercih edilen bir üründür.
Tamir yeteneği açısısından oluşan çatlakların doldurulmasında, çelik donatıların betona yerleştirilmesinde tercih edilen bir materyaldir.
– Tekstil üreticileri
– Gıda sanayi
– İlaç sektörü- Otomobil Servisleri
– Petrokimya alanı
– Baskı Matbaaları
– Fizik kimya Laboratuarları
– Ambalaj, şişeleme hatları
– Montaj ve Dolum Tesisleri
– Medikal birimler, Hastaneler
– Havaalanları
– Plastik polimer üreticileri
– Depo amaçlı birimler
– Radyo- Tv Stüdyoları
– Eletronik üretim ve montaj hatları
– Alkollü içecek sanayi
– Gıda üretim ve satış alanları
– Çatı ve Teras uygulamaları
Sanayi boyaları üreticileri için ayrıca aşınmaya karşı koruyucu kaplama yüzeyi olarak üretilir.
Bir sanayi boyası olarak epoksi boya, metal boyası veya metal boyaları, tarım aletleri, araç üstü ekipman, piston boyaları, ısıya dayanımlı boya, hammerton boya, alüminyum yaldız boya, korozyona dayanımlı boyalar, boru boyaları high solid (yüksek katılı), yol çizgi boyası, ferforje boyası, zinch rich (çinko yüklemeli), shop primer, gibi değişik uygulamalarla kendine yer bulan epoksi boya; hemen hemen bir çok sektörde kendine özel bir yer bulmuştur.
Genel sanayi boyaları kategorisinde değerlendirdiğimizde; depolama tankları, yapısal çelik boyalar, şasi boyası, solventsiz astar, epoksi astar, epoksi boyalar epoksi tinerle inceltilmeli ve kullanılmalıdır.
Yeni jenerasyon boya olarak astarsız son kat boya olarak ta tercih edilmektedir.
Anti bakteriyel boya olması özelliğiyle birlikte, çelik konstrüksiyon boyaları, sac astarı, solventsiz epoksi tek kompanent, iki kompanent 1K,2 K,2+1,3+1,4+1, 5+1+7+1 10+1 gibi kendine özgü karışımlarla kullanılmaktadır.
İçme suyu boruları, araç kupaları, arıtım tesisleri, beton boruları, römork boyası,traktör boyası, silo boyası, liman kazık boruları, gaz boruları, petro kimya boru hatları, soğutma suyu boruları, zemin epoksi gibi iş alanlarında kullanım olanağı bulduğu gibi aynı zamanda makine üreticilerinin yüksek kalite beklentilerine de kolaylıkla cevap veriyor olması ve ayrıca lokomotif, vagon ve tren hatlarında sorunsuz yüzey ve dayanıma sahip imalatlar için yoğun bir şekilde talep görmektedir.
Ekonomik ve kimyasallara karşı dayanıklı olması epoksi boyalı malzemeyi su altı yapıların üretiminde çok avantajlı bir konuma yerleştirmektedir.
Sanayi boyaları için en önemli beklentilerden birisi olan sürtünmeye ve aşınmaya karşı yüksek dayanıklılık; epoksi boyanın sanayi boyası olarak tercih edilmesinde ki başat rollerden birisidir.
Epoksi boya üreticileri, sanayide yoğun bir kullanıma sahip yağ ve kimyasallara karşı dirençli olmasından dolayı da epoksi boyayı önerir ve üretirler.
Kirlerin yüzeyden kolayca uzaklaşması, hijyen özelliği ve antibakteriyel karakteriyle epoksiyi neredeyse en önemli seçenek haline getirmektedir.
Epoksi uygulamalarda boya öncesi yüzey temizliği ve önemi
Öncelikle belirtmek gerekir ki ne yazık ki ülkemizde boya öncesi yüzey hazırlığı yetersizdir.
Bunun nedeni endüstriyel boya üreticileri, boya bayileri, boya distribütörleri tarafından konunun öneminin doğru anlatıl(a)maması eğitim yetersizliği ve bu işlemin zaman alması ve dolayısıyla maliyetli olması gibi nedenler ilk akla gelen nedenlerdir.
Kimyasal aşındırma:
Küçük hacimli parçalarda, yoğun üretim miktarlarında, seri üretim gerektiren bant sistemlerinde metal yüzeylerde özellikle tercih edilmesi gereken bir uygulamadır.
Tüm otomotiv ve yan sanayilerinde, beyaz eşya ana sanayisinde demir fosfat, mono fosfat, di fosfat ve tri katyon çinko fosfatlar tercih edilebilir.
Fiziksel aşındırma:
Fiziksel aşındırmada Yüzey hazırlığı kumlama, vakumlu bilyeleme sistemleriyle uygulanmaktadır.
Aynı şekilde bu sistemlerde de yeterli boya öncesi yüzey hazırlığı yapılamamaktadır. Oysa yüzey temizliği sanayi boyaları uygulamasının en önemli bölümüdür.
Ön işlem teknik dilde olmazsa olmaz bir bölümüdür.