SANAYİ BOYALARI UYGULAMA TEKNİKLERİ:
“Sanayi boyaları uygulama teknikleri”, birbirlerinden farklı sektörler için geçerli olan uygulama teknikleri, sistemi, ürün özellikleri ve müşteri beklentileri göz önüne alınarak ciddi değişkenlikler gösterir.
Bu özellikler ve istekler, farklılıklar göstermekle birlikte; ana başlıklarıyla endüstriyel boya sisteminin niteliği, boya uygulanacak yüzeyin türü, formu, istenilen boya önceyi yüzey işlem kalitesi, verimlilik öngörüsü ve maliyet, asıl etmenlerdir.
Endüstriyel boya uygulaması için bir çok yöntem tercih edilebilir.
ENDÜSTRİYEL BOYALAR İÇİN SICAK SPREY UYGULAMALARI:
Boyanın “akma riski” varsa, “VOC değerleriyle” ilgili limit değerleriniz yüksekse ve bu yüzden daha az endüstriyel (selülozik, akrilik, poliüretan, epoksi tiner) kullanmak zorundaysanız, sizin için en ideal çözüm, “sıcak sprey” uygulaması olabilir; bunun için aşağıdaki linke bir göz atabilirsiniz.
ENDÜSTRİYEL BOYALAR İÇİN ELEKTROSTATİK SPREY UYGULAMALARI:
Dünyada ve ülkemizde hızla uygulama alanları bulan bu teknik, “oversprayin az olması” hedeflenen ve kompleks şekilli metal yüzeylere yapılacak uygulamalarda kullanılır. Ayrıca, kendisi iletken olmayan plastik vb. yüzeylere de elektrostatik yöntemle boya uygulaması yapılabilmektedir.
ENDÜSTRİYEL BOYALAR İÇİN SIVILAŞTIRILMIŞ KARBONDİOKSİTLE SPREY UYGULAMALARI:
Çok yaygın olmamakla birlikte; havalı sistemlerde sık görülen “geri sıçrama etkisini” ortadan kaldırdığı, endüstriyel tinerler yerine kullanılan, “karbon dioksit” boyayı hemen terk ettiği için de akma, sarkma gibi boya kusurlarını azalttığı için tercih edilmektedir.
ENDÜSTRİYEL BOYALAR İÇİN HAVASIZ SPREY UYGULAMALARI:
“Boya uygulama hızı” sizin için en önemli parametreyse; havasız sprey uygulamaları, daha hızlı uygulama sağlaması nedeniyle her ne kadar kalite açısından bir takım olumsuzluklara neden olsa da (kompleks yüzeylerde, boyanın kalın düşmesine ve akmasına neden olabilir) tercih edebilirsiniz .
ENDÜSTRİYEL BOYALAR İÇİN LVLP SPREY UYGULAMALARI:
Bu sistemlerde hava basıncı başlığında, herhangi bir kısıtlama olamadığı, HVLP tabancalarına göre hava başlığı basıncının yüksek oluşu, “uygulama kolaylığı ve uygulama hızı” kazandırır.
Son yıllarda yeni teknolojik donatılarla boya atomizasyon kalitesi de arttırılmıştır.
ENDÜSTRİYEL BOYALAR İÇİN HVLP SPREY UYGULAMALARI:
Bu teknik ile endüstriyel boya, yüksek debide fakat düşük basınçta püskürtülmektedir. Düşük hava basıncı, “yüzeyden geri sıçrama” etkisini azaltacağı gibi transfer etkinliğinin artmasına yol açmaktadır. HVLP sistemlerinin yaygınlaşması başta oto tamir sektörü olmak üzere gelişim göstererek giderek artmaktadır. HVLP uygulamalarında konvansiyonel uygulamalarda elde edilene yakın bir atomizasyon ve yayılma kalitesi elde edilmektedir. Ayrıca HVLP tabancalarla yapılan uygulamalarda çevreye yayılan overspray tozları ve çevre kirliliğine neden olacak atık miktarlarında düşüş gözlenmektedir.
ENDÜSTRİYEL BOYALAR İÇİN HAVALI SPREY UYGULAMALARI:
Endüstriyel boya uygulaması için “ilk yatırım maliyeti” sizin için en önemli parametreyse ve her türlü yüzeyde kullanılabilirliğinin yanında, “atomizasyon gücünün yüksekliği, uygulama alanının genişliği, iyi yüzey kalitesi sağlaması renk hassasiyetinin önemli olduğu ve efektif çalışmalarda” iyi sonuç vermektedir. Efektli boyalar için de en ideal uygulama yöntemidir diyebiliriz ama diğer olumsuz yönlerini ve daha detaylı bilgi için aşağıdaki linkten faydalanabilirsiniz.
SANAYİ BOYALARINDA BOYA MALİYETİ VE ETKİ EDEN PARAMETRELER
Endüstriyel boya uygulaması konusunda faaliyet gösteren veya gösterecek olan firmaların endüstriyel boya maliyeti hesaplamasında en büyük pay kuşkusuz seçilecek olan “boya, varsa sertleştiricisi ve boya transferini sağlayan endüstriyel tiner” gruplarından herhangi birisinin seçimiyle başlar.
Endüstriyel boya, endüstriyel astar ve endüstriyel tiner ihtiyacınızı aşağıda ki sistemlerden hangisiyle karşılamayı planlıyorsunuz?.
- Epoksi boya- epoki boya sertleştiricisi- epoksi boya tineri
- Akrilik boya- akrilik boya sertleştiricisi- akrilik boya tineri
- Poliüretan boya- Poliüretan boya sertleştiricisi- Poliüretan boya tineri
- Rapid boya, rapid boya tineri
- Selülozik boya- selülozik boya tineri
- sentetik boya- sentetik boya tineri
- Su bazlı boya
High solid (yüksek katılı) boya- High solid (yüksek katılı) boya sertleştiricisi- poliüretan boya tineri
Isıya dayanıklı boya- Isıya dayanıklı boya sertleştiricisi- ısıya danıklı boya tineri
Yangın sönümleyici boya- Yangın sönümleyici boya sertleştiricisi- Yangın sönümleyici boya tineri
Yukarıda genel olarak yazdığımız ürünler boyanın “ana maliyet kalemlerini” belirler; bununla birlikte, sanayi boyaları özel stoklama ve saklama koşulları gerektirdiğinden maliyet kaleminize ilk yatırım bölümüne depo kısmı içinde bir bütçe ayırmalısınız.
“Boya öncesi yüzey işlemler” sanayi boyalarında mutlaka ilk yatırım (kumlama, kimyasal temizlik vs.) ve gider kaleminde ele alınması gereken bir bölümdür.
Sanayi boyaları her ne kadar açık ortamlarda da uygulanabilir gibi görünse de; her koşul için çok da doğru bir yöntem değildir.
Sanayi boyaları uygulamasını püskürtme sistemlerinden birisiyle karşılamak zorundaysanız, bu sistemlerden birisi içinde bir miktar yatırıma ihtiyacınız olacaktır.
Yine boya uygulaması için ilk yatırım maliyetinize eklemeniz gereken: kurutma işlemi için ısıtmaya ve dolayısıyla da, havalandırma (aspirasyon) kurallarına uyulmuş iyi bir pozitif basınçlı kabine ve kapalı bir ortama ihtiyaç duyabilirsiniz.
Sanayi boya uygulamalarında karşılaşılmak istenmese de kaçınılmaz bir biçimde “rötuş” yapmak zorunda kalabilirsiniz ve tabi macun vs işlerle birlikte soruna yönelik çözümler için de bütçe gerekebilir.
Boya uygulaması bitmiş ve kuruması tamamlanmış stok ya da sevke hazır ürünlerinizin de bir bekleme bölgesine veya depoya ihtiyacını ve elbette bir de transport için ideal bir yer gerekecektir.